• header italie 2024

Dag 02 / Brindisi - Fasano - Alberobello

Zodra we ons goed verzorgde ontbijt achter de kiezen hebben, pakken we onze rugzakken weer in. We lopen naar het station aan de overkant en vertrekken met de trein van vier voor acht richting Fasano. Na aankomst op het station van Fasano wandelen we nog bijna vier kilometer over een rustig weggetje naar het mooie centrum van Fasano. Onderweg passeren we velden met selderij en venkel, waar de heerlijke geuren ons tegemoet komen. De velden zijn verrassend groen en we zien nog veel bloemetjes.

Terwijl we voortgaan, worden we hartelijk begroet door de lokale bevolking. "Ciao!" en "Buongiorno!" Het voelt warm en gastvrij.

Na een rondje door het mooie het centrum lopen we omhoog langs de dierentuin van Fasano. De giraffen kijken naar ons over de hoge muur. Daarna klimmen we door bos verder omhoog naar Selva di Fasano. In dit charmante plaatsje maken we een tussenstop voor thee en gebak. Hoewel ze geen broodjes hebben, verrast een vriendelijke dame bij de kassa ons met een soort oliebollen gevuld met kaas. Gratis. Heel aardig.

We dalen af naar het prachtige natuurgebied Canale di Pirro. Lekker wandelen hier over een goed onderhouden pad, omringd door een divers boslandschap. Overal zien we lage stenen muurtjes. Sfeervol.

Het laatste gedeelte van onze wandeling voert ons weer over asfaltweggetjes, waarlangs steeds meer trulli, traditionele kegelvormige huizen, verschijnen. Langs de route sieren talloze olijfboomgaarden het landschap. Bij aankomst in Alberobello maken de minder aantrekkelijke buitenwijken al snel plaats voor straten gevuld met sfeervolle witte trulli. Het is vijf uur en het is al bijna donker en het miezert nu een beetje. De straten en pleinen zijn nog versierd met kerstlichtjes en Jingle Bells schalt door de luidsprekers. Een beetje over de top voor de paar toeristen die er rondlopen.

Ons verblijf voor vannacht ligt midden in het toeristische centrum. Omdat we echt moe en hongerig zijn van de lange wandeling gaan we veel te vroeg (voor Italiaanse begrippen) wat eten. Het is pas half zeven als we het eerste de beste restaurant binnen lopen dat open is. Geen geweldige keuze. Matige pizza en matige pasta. Maar de honger is gestild en de voeten gaan omhoog in ons prettige appartementje. Heerlijk relaxen met een kopje thee erbij na deze gevarieerde wandeldag.

Overnachting: Quercus, Alberobello

Gelopen: 27,1 km
Omhoog: 583 m
Omlaag: 557 m

Foto's