• header italie 2024

Dag 05 / Taranto - Castellaneta - Laterza

Om half acht verlaten we ons prettige hotel in Taranto. Hoewel het bezoek aan de stad maar kort was vonden we het toch erg leuk.

We nemen de trein naar het plaatsje Castellaneta en pikken daar de Via Ellenica weer op. De etappe van vandaag gaat naar Laterza.

De eerste acht kilometer zijn vrij saai. We lopen langs een autoweg. Dat is altijd wat minder leuk. Er ligt ook veel troep in de berm. Veel meer dan in Nederland. We hebben dat hier al vaker gezien. We zijn dan ook blij als we weer op kleinere weggetjes en paadjes lopen.

We verruilen de autoweg eerst voor bos en lopen daarna lange tijd over een leuk weggetje langs akkers. Veel sinaasappelboompjes, velden met bloemkolen en andere gewassen. Het zonnetje breekt door. Leuk wandelen.

Dan klimmen we omhoog. We passeren een groot drinkwaterbedrijf en gaan daarna weer door meer natuur.

En dan ineens zien we de Gravina di Laterza. Een gigantische kloof van wel 200 meter diep aan onze linkerkant. Wat een verrassing. We lopen er kilometers naast. Heel mooi.

De laatste kilometer door Laterza is even doorbikkelen. Het wordt koud en we zijn moe. We hebben eigenlijk te weinig oog voor het eeuwenoude fraaie plaatsje. Om kwart voor vijf zijn we bij onze B&B. We worden heel snel wegwijs gemaakt door de eigenaresse en dan is ze weer verdwenen.

We slapen in een mooie oude kelderkamer met dikke stenen muren en gewelfd plafond. Alleen geen ramen. We zien deze keer geen koffiezetapparaat/waterkoker op onze kamer staan. De meegebrachte dompelaar, lichtgewicht bekers en theezakjes komen nu goed van pas.

Italianen eten erg laat. We kunnen pas om acht uur terecht in het restaurant van de eigenaars van onze B&B. Het ligt op vier minuten lopen van het gebouw waar we slapen. Het restaurant ligt aan een sfeervolle binnenplaats. Het is er gezellig druk en het eten erg lekker en goedkoop. We nemen deze keer ook nog een toetje. Wat is uit eten toch een feestje in Italië en wat smaakt het goed na zo’n heerlijke wandeldag.

Overnachting: Il vecchio frantoio, Laterza

Gelopen: 26 km
Omhoog: 675 m
Omlaag: 536 m

Foto's