Dag 09 / Zernez - Guarda

We hebben ons plan voor vandaag veranderd. Ik dacht aanvankelijk dat we de zevende en zwaarste etappe van de Nationalpark Panoramaweg zouden kunnen volbrengen. Deze etappe voert naar het Macun merenplateau op bijna 3000 meter hoogte. De klim naar boven hadden we misschien nog wel gered (de Macun-shuttle had ons al een stukje naar boven gebracht). Maar daarna nog een steile afdaling van maar liefst 1600 meter is voor ons echt te veel. Ik denk dat het een wijs besluit is om het niet te doen. De meeste reddingsoperaties in de bergen schijnen het gevolg te zijn van zelfoverschatting.

We lopen daarom via een andere mooie route naar Guarda. We volgen de ‘Jakobsweg Graubünden’. Het is vanmorgen lichtbewolkt en gelukkig wat koeler dan de afgelopen dagen. Heerlijk wandelweer en met de wolken lijkt het berglandschap frisser en groener.

We genieten enorm van deze etappe. Misschien wat minder spectaculair, maar wel veel makkelijker lopen en alle tijd om rond te kijken. We volgen de mooie snelstromende blauwe rivier de Inn. Soms vlakbij, soms ver onder ons. We lopen omhoog en omlaag door naaldboombossen en langs weilanden. En we passeren wat dorpjes.

Het eerste dorp is Susch. Er is geen enkel cafeetje open, maar er is een klein dorpswinkeltje waar we wat fruit, chocola en koffie kopen. We pauzeren in het zonnetje op het bankje voor de winkel. Jammer dat er veel verkeer door het aardige plaatsje gaat.

Rond twaalf uur lopen we, alweer via een overdekte houten brug, het volgende dorp in. Het plaatsje Lavin heeft een Italiaanse uitstraling. En ook hier weer veel grote Engadiner huizen met hun typische sgraffito versieringen op het pleisterwerk. Het valt op dat er in al deze dorpen sfeervolle waterbasins zijn met een of meerdere kranen waar mineraalwater uitstroomt. Deze fonteinen zijn, net als de huizen, vaak voorzien van mooie bloembakken.

Op het plein van Lavin lunchen we op het terras van Hotel Piz Linard. Wat is het hier vredig en sereen. Niemand lijkt haast te hebben. Ik bestel een Engadiner kaastaartje met salade en Chris gaat voor de mozzarella op een overheerlijke puree van cherrytomaatjes. Superlekker allebei. We delen de beide gerechten. Het meisje dat bedient is vrolijk en leert ons hoe we de namen van de gerechten in het Reto-Romaans moeten uitspreken. Een heleboel achter in de keel ggg-klanken. Wat een heerlijke plek. Het is bijna half twee als we weer verder gaan.

We lopen over een weggetje hoog boven de Inn omhoog naar Guarda. Mooi uitzicht op het dal en de bergen aan de andere kant. Een helikopter vliegt gevaarlijk dicht langs de bergwand. Er hangt een kabel onder. Eerst denken we dat het een reddingsactie is, maar het lijkt uiteindelijk waarschijnlijker dat de helikopter is ingezet bij bouwwerkzaamheden op de bergwand.

Guarda behoort tot de mooiste dorpen in Unterengadin. Het lijkt zo uit een sprookjesboek te zijn gekomen. Prachtige chalets met fleurige bloembakken en geplaveide straatjes. De huizen zijn versierd met sgraffito-kunst. Sgraffito is een artistieke techniek waarbij decoratieve ontwerpen in de gevels van gebouwen worden gekrast of gekerfd, meestal met behulp van twee of meer lagen pleisterwerk in verschillende kleuren.

We slapen in de Meisser Lodge. Het is een dependance van het sjiekere Meisser Hotel waar we ons melden. We kunnen met onze kamersleutel de lodge in. Er is geen personeel en we zien ook verder niemand. De lodge is groot, oud, heeft veel hout en enorme krakende trappen. Even moet ik denken aan de film ‘The Shining’. Waarin een gezin helemaal alleen in een groot hotel verblijft gedurende de winter en de man (Jack Nicholson) langzaam gek wordt.

Er is een piepklein supermarktje in het dorp. Daar halen we wat proviand om op te eten op ons balkon. In de ontbijtruimte van de lodge ontdekken we een koffiemachine waar ook heet water uitkomt. Fijn, zo kunnen we thee maken met onze eigen theezakjes.

Na het eten maken we nog een avondwandelingetje naar de restanten van een molen. Wat is het hier toch mooi in de bergen.

We zijn weer op de kamer als het buiten hard gaat regenen. De eerste regen van deze vakantie.

Overnachting: Meisser Lodge, Guarda

Gelopen: 19,0 km (zonder avondwandelingetje)
Omhoog: 710 m
Omlaag: 482 m

 

Foto's