Dag 10 / Guarda - Chamonna Tuoi

Ook vanmorgen is er helemaal niemand aanwezig in onze lodge. Het ontbijt staat wel keurig uitgestald. Onaangeroerd. Er lijken hier wel onzichtbare kaboutertjes te zijn die alles verzorgen. We laten het ons goed smaken. Er komen nog wat andere gasten binnendruppelen. We waren toch niet helemaal alleen. Personeel zien we niet.

We pakken onze rugzakken weer in en lopen naar het Meisser Hotel om uit te checken. Het is bewolkt weer. Vannacht heeft het geregend en geonweerd. We lopen vandaag naar de Tuoi Hütte, ofwel de Chamonna Tuoi. We gaan niet via de rechtstreekse route maar maken een omweg langs Lai Blau. Lai betekent meer en Blau is blauw.

We lopen over een asfaltweggetje vanuit Guarda omhoog en slaan af op een bospad. Steil omhoog, maar dat zijn we inmiddels gewend. Na ruim een week wandelen gaat dat ook steeds makkelijker. Het bos is prachtig en fris na de regen van vannacht.

Ineens staat er een halfronde constructie met een mooie houten deur op het pad. Is het een kunstwerk? We doen de zware, versierde deur open en lopen aan de andere kant weer verder. Leuk bedacht. Een poort naar de natuur.

Als we op een iets breder graspad lopen passeert ons een man op een oude motorfiets, met een hond. Waar gaat die nou heen?

We komen uit het bos en lopen langs de boerderij Alp Sura. Het weggetje is hier breder en vlakker. Het is gaan regenen. We trekken onze regenjassen en regenbroeken aan. Even later passeren we een schuur die open staat. We zien de motorfiets staan van de man die ons passeerde. We eten in de schuur wat fruit. Dat vindt hij vast niet erg, want het regent inmiddels pijpenstelen.

We verlaten het weggetje en lopen nu opnieuw steil naar boven door grasland. In de verte zien we de man van de motorfiets naar beneden komen met een heel stel koeien. De hond zorgt dat de koeien netjes afdalen over het pad.

We klimmen (in de stromende regen) weer honderden meters door een prachtig met gras bedekt gebied boven de boomgrens. En zoals altijd bij het omhoog lopen denk ik vlak voordat we er zijn dat ik het echt niet ga redden. Het maakt niet uit of we maar 300 meter of zoals nu 900 meter omhoog lopen. Het is voer voor psychologen. Uiteindelijk kom ik altijd boven.

En dan zijn we om twaalf uur bij Lai Blau, het hoogste punt van vandaag. Fantastisch gelegen tussen de ruige bergen. Mooi, mooi, mooi! Omdat het even gestopt is met regenen eten we hier wat. Maar niet al te lang, want we krijgen het snel koud als we stilstaan.

Vanaf Lai Blau dalen we af naar de hut. Volgens een bordje is het een uur lopen, maar daar doen we veel langer over. We passeren ook verschillende blokkenvelden. Ja, ik heb me goed voorbereid en in de wereld van de bergwandelaars noemen ze een gebied vol rotsblokken een blokkenveld, niet te verwarren met een bollenveld natuurlijk.

Chris gaat er nog een keer bij zitten en breekt alweer een stok. Nu hebben we nog maar twee van de vier stokken over. We waren altijd heel tevreden over onze Fizan stokken, maar de Alpen kunnen ze niet goed aan. Het is goed dat we bijna uitgewandeld zijn hier.

We zijn rond half drie bij de hut en de enige gasten vandaag. De vriendelijke man wijst ons waar we alle natte spullen kunnen uithangen. We verruilen de bergschoenen voor hutsloffen (ik althans, Chris heeft liever zijn eigen gympies). Ik kies een paar vrolijke rode, met een Zwitserse vlag erop. De bergschoenen kunnen we drogen voor de houtkachel die voor ons wordt opgestookt.

We bestellen een pot thee met gebak. Daarna bekijken we onze ruime tweepersoons kamer op zolder. Luxe hoor dat je die hier kan reserveren. Slaapt toch wat lekkerder dan op een bedje in de matrassenlager.

De rest van de middag lezen we boekjes (er is een boekenkast vol met informatieve boekjes over de bergen) en maak ik nog een klein wandelingetje rondom de hut. Het is weer droog nu.

Om half zeven is het avondeten. In een hut is dat altijd wat de pot schaft. Deze keer een pittige soep, salade, risotto met worst en ijs als toetje. Het eten is goed in de hutten waar we hebben overnacht. Grote porties ook. We drinken er witte wijn bij.

Daarna vroeg naar bed. Er zijn geen douches en alleen ijskoud water om je te wassen. De WC’s en wastafels zijn in de kelder. Wij slapen op zolder.

Overnachting: Chamonna Tuoi Hütte

Gelopen: 10,7 km
Omhoog: 977 m
Omlaag: 424 m

 

Foto's